Testimonials » Jan Karremans

Louise van Terheijden

Heldere kleuren, rood, geel, oranje, blauw, lichtblauw, groen, maar transparant opgebracht, dat is het eerste dat je opvalt als je van afstand een aantal schilderijen van Louise bij elkaar ziet. Met daar overheen steeds een figuratieve tekening in rake, trefzekere lijnen, ook weer in kleur;rood, blauw, wit. Die tekening geeft geen uitgebreide gebeurtenis of geschiedenis weer, maar toont een gelaat met daaroverheen vierkanten en rechthoeken met ogen, of alleen ogen, of een bloem, of twee hoofden, of een hoofd met een bloem of een fles. Al naar gelang de voorstelling er om vraagt wordt de tekening ingevuld met een eigen kleur waardoor ze los komt van de achtergrond. Toch blijft het geheel transparant, maar vaak gloeit het op door het kleur- en materiaalgebruik (pastel)bij de achtergrond.. het wordt een eigen wereld van verschillende betekenislagen die samen een beeldend verhaal vormen van non-figuratieve en figuratieve beeldelementen..

De titels bij de verhalen die de kunstwerken in krijt of olieverf vertellen, geven een summiere verwijzing naar de inhoud. Ze zijn eenvoudig: Roos, Ben jij het, Kus, Listen, Bloem rood… Sitting, All Eyes, maar ook Bespiegeling, Meditation, Intuïtie .. Inspiratie. Dus enerzijds concrete onderwerpen die in de visuele traditie van de kunst (bloemstillevens) thuishoren, anderzijds thema’s die verwijzen naar zelfreflectie en beschouwing. Ze verwijzen bijna alle naar dingen die dicht bij of in je zijn.. Soms is er wat afstand zoals in ‘anything could happen’ of in ‘figuur’. Hier verschijnt uit amorfe kleurvlakken van gelen en zwart een blauwe figuur, met blauw,blauwgroen en wit.Die neemt de gedaante van een mens aan door enkele krijtlijnen. Een oranje bloem hangt in het hoofd. De kleurvlakken liggen van elkaar gescheiden op het witte papier. Soms roept ook de ene tekening een andere op of dient een tekening als model voor een schilderij in acryl..Het een volgt als het ware uit het andere. Een rechterhelft van een hoofd op een blauwe achtergrond. Uit het gesloten oog komt een bloesem, uit het oor een tak met nog niet ontloken knoppen, eronder een witte rechthoek met een oog.. Titels: Birth en Geboorte.. Verbeelding van de zintuigen die gaan waarnemen, maar ook van niet- zijn, zijn, en verschijnen.

Er is een definitie die poëzie beschrijft als de uitbeelding in taal van de stilstand der dingen. Even wordt de tijd stilgezet, zodat je wat je waarneemt tot je door kunt laten dringen. Zo lijkt dat ook bij de kunst van Louise van Terheijden het geval

Jan Karremans